Categorieën
Openbaar vervoer

CrossLizPurp London

Er is een nieuwe treinlijn onder London te vinden! Dat moest ik natuurlijk zien. Op de openingsdag Dinsdag  24 Mei 2022 ben ik afgereisd naar London met de Eurostar om erbij te zijn.
Hier zijn natuurlijk foto’s van te zien en de mooiste heb ik hier verzameld. En natuurlijk heb ik een foto met elk stationsbordje waar ik langs ben gekomen.

De Elizabeth line is een treinverbinding van Oost naar West Londen en is voor Londen wat de noordzuid lijn voor Amsterdam was. De lijn maakt reistijden korter voor veel mensen en maakt de stad een soort van kleiner. Het deel wat ik vandaag heb bezocht is het nieuwe deel tussen Abbey Wood en Paddington, het deel tussen Paddington-Reading/Heathrow en Liverpool Sreet en Shenfield bestaat al langer en is niet het mooie nieuwe deel.

De dag begon in Rotterdam waar ik had overnacht om er zeker van te zijn dat ik de Thalys naar Brussel zou halen. Op de foto zie je ook de tijd 06:13, het mag wat moeite kosten.

Pff net op tijd voor de Thalys die mij naar Brussel gaat brengen om daar over te stappen op de Eurostar.

Het waait altijd heel hard op Rotterdam centraal dat is goed te zien aan mijn haar.

Daar staan we dan op het perron van de Eurostar naar Londen door de paspoortcontrole en alles. Nu snel instappen en met 300km/h naar Londen scheuren.

Na ongeveer 4 uur aangekomen op London St Pancaras International en meteen de Underground in gedoken om naar een station te gaan aan de Elizabeth line. Farringdon in dit geval, waar ik een snelle overstap gemaakt door gewoon de paarse bordjes te volgen.

Bam daar sta je dan hartje London ondergronds bij een gloednieuwe ondergrondse treinlijn met de nieuwste snufjes van Platform edge doors op de perronrand tot mooie led displays met info over de volgende trein.

Eigelijk alles waar je over kan dromen zat er in.
Grote brede perrons en stations Check
Blije mensen omdat de lijn open is Check
Mensen van het nieuws Check
De Burgemeester van London Check
Transit influencers Check
Joris is daar ook Check

Overal hingen posters met informatie en fanfare dat de nieuwe lijn eindelijk open was je kon duidelijk zien dat TFL hun best er op heeft gedaan.

Veel stations hebben lange roltrappen naar boven dit omdat de Elizabeth line diep onder de grond ligt onder de al bestaande metro lijnen, auto tunnels en riool leidingen.

Het station Canary Wharf ziet er anders uit dan de andere stations, niet alleen zijn de roltrappen hier kanarie geel maar ook is dit station vierkanter dan de andere stations. Dit omdat dit station niet is geboord maar is gezonken en echt onder water ligt meer info hierover is te vinden via onderstaande link.
https://www.crossrail.co.uk/route/stations/canary-wharf/

Ah fijn t einde van de lijn. Abbey Wood een plek waar je als toerist niet snel komt echt aan t einde van de stad en vroeger echt lang reizen vanaf het centrum, nu dankzij de Elizabeth line een stuk dichterbij.

Ah fijn Elizabeth line gezien wat is er nog meer te doen in deze wereldstad. Oja Northen Line extensie naar Battersea Power Station, in Zuid London zijn 2 nieuwe Underground stations geopend Nine Elms en Battersea Power station. Ze verbinden een nieuw gebied van de stad met de metro.

Ook nieuw aan diezelfde Northen line is Bank station uurhm excuseer mij Joris maar Bank bestaat al sinds 1950, ja dat klopt inderdaad maar nu is er een breder perron voor de Northen line om de capaciteit van het station uit te breiden.

Na heel de dag niet bovengronds te zijn geweest ook maar even naar boven gegaan om even lekker grote stad te zien iets wat we in Nederland niet hebben. Ook was het spitsuur en dus ontzettend druk ondergronds.

Wa-Wa-Wa-Wa-Waterloo Ooh-ooh, Waterloo… om ABBA maar even te Quoten.

Helaas aan alles komt een eind ook aan dagtripjes naar London. Nog een laatste blik van het prachtige station St Pancaras wat naast Kings Cross Ligt. Hier in de buurt nog eventjes lekker gegeten bij de Five Guys en daarna door de paspoort controle voor de Eurostar terug naar Nederland.

Pret was er genoeg vandaag, erg genoten van nieuwe treinen en stations. Ik kom graag nog een keer terug in London want het is echt een erg leuke stad.

Na 5 uur aangekomen in Rotterdam, en dat is hoe je in een dagje op en neer gaat naar London. Niet aan te raden haha maar wel erg leuk om te doen.

Joris Born

May 2022

Door joris

elke dag is het wel op zijn uur een leuke dag